Wil jij een voorlichter in jouw groep 7/8?
PO/VO – woensdag 13 oktober

Bovenbouw basis-kader op De Marke, dan weet je waarvoor je leert. Tijdens de lessen binnen je beroepsprofiel, de keuzedelen en stage pas je de geleerde theorie direct toe in de praktijk. Zo ben jij levensecht aan het leren!

Voorlichting:

Wil je nog meer informatie over de bovenbouw basis-kader? Bekijk dan de volgende presentaties eens:

Algemene voorlichting

keuzevakken

Keuzeformulieren:

Heb jij je keuze voor de bovenbouw van De Marke gemaakt, dan kun je hieronder het keuzeformulier downloaden. Je mentor kan je dan verder helpen.

keuzeformulier 3 basis

keuzeformulier 3 kader

De mavo op De Marke, dan weet je waarvoor je leert. Door een praktijkvak en stage pas je direct toe wat je in de lessen krijgt. Zo ben jij levensecht aan het leren!

Keuzeformulieren

- Keuzeformulier 2m naar 3m Economie
- Keuzeformulier 2m naar 3m Techniek
- Keuzeformulier 2m naar 3m Zorg & Welzijn

Voorlichting:

Wil je nog meer informatie over 3 mavo?
Bekijk de volgende presentatie: Voorlichting Mavo 3 De Marke - YouTube

Voor voorlichting over de doorstroom van 3 havo naar 4 mavo kijk je hier.

Meer informatie over het centraal eindexamen 2021 voor MAVO vindt u hier: informatie centraal eindexamen 2021 MAVO

Op De Marke zie je je mentor sowieso 10 uur per week. We nemen samen de dag door en kijken of er nog bijzonderheden zijn.

“Als je nieuw bent op school is alles hartstikke spannend. Ik help leerlingen om wegwijs te worden op school. Daarnaast zorg ik dat ze ook van elkaar leren. Als mentor ben je eigenlijk een soort Moeder de Gans die ervoor zorgt dat alles goed loopt.”

Dominic van Hoof, mentor

Op De Marke is altijd plek voor jou!

Wij hebben een tweejarige brugperiode. Je hebt dus twee schooljaren de tijd om je voor te bereiden op de bovenbouw, waar je een profiel kiest. Ook wordt duidelijk welke vakken bij jou ‘goed gaan’ en welke vakken extra aandacht nodig hebben.

Op De Marke krijg je vakken uit zeven beroepsprofielen. Die profielen zijn levensecht. Dus als je leert koken, doe je dat niet voor je leraar, maar voor echte klanten.

 “De zeven beroepsprofielen zijn niet toevallig gekozen. Die hebben we afgestemd op onze mooie stad. Zo ben je na je schooltijd perfect voorbereid op een leuke baan in Deventer. De lokale ondernemers ontvangen je met open armen.”

Klik hier voor uitleg over de beroepsprofielen. Nieuwsgierig geworden? Via de linkjes hieronder kun je een leuke video van het beroepsprofiel bekijken:

- Bouwen, Wonen en Interieur
- Dienstverlening en Producten
- Economie en Ondernemen
- Horeca, Bakkerij en Recreatie
- Mobiliteit en Transport
- Produceren, Installeren en Energie
- Zorg en Welzijn

Naast de lessen die je volgt binnen je beroepsprofiel, zijn er ook keuzevakken. Hiervan kies je er vier: twee binnen je eigen beroepsprofiel en twee binnen of buiten je beroepsprofiel. Klik hier voor meer uitleg over de keuzevakken.

 

 

Op de Marke loop je veel stage. Lijkt het je leuk om een keer mee te lopen op het werk van je ouders? Dan kijken we toch gewoon of dat kan.

 “Stages zijn belangrijk om leerlingen goed voor te bereiden op de toekomst. Daarom hebben we goede contacten met veel bedrijven in Deventer. We leren de leerlingen keuzes maken, verantwoordelijkheid nemen en zelfstandig worden.”

Harmen Blok, teamleider mavo

 

Op De Marke kun je gym kiezen als examenvak. Al is ‘gym’ niet het goede woord. Het heet LO2 en behalve sportactiviteiten, kijken we wat je nog meer kunt leren.

 “Natuurlijk gaan we bij LO2 ook sporten. Maar het is veel meer dan dat. We gebruiken de sportactiviteiten voor je persoonlijke ontwikkeling. Zo mag je ook zelf een gymles geven. Voor een groep staan, leidinggeven, organiseren, dat is hartstikke leerzaam.”

Ewout de Keyzer, docent LO2

Op De Marke kun je op de mavo examen doen in tekenen, handvaardigheid, muziek of sport. En dat kan lang niet op alle mavo’s.

 “Bij het vak tekenen gaan we ook echt de straat op. Zoals bij het project ‘Streetart’. Leerlingen mogen lege muren in de stad uitzoeken en maken daar een ontwerp voor. Een deel komt zelfs in de schouwburg te hangen.”

Dyonne Schrijer, docent tekenen

Op De Marke vinden we dat je ook iets van de wereld moet zien. Daarom blijven we niet alleen op school, maar maken we ook mooie reizen.

Het is prachtig om leerlingen zelf te laten ervaren hoe het is om te wintersporten. Daarom bieden we dagreizen aan waarbij we alles regelen. Vervoer, spullen, lunch. Het is een onvergetelijke ervaring waar leerlingen het nog weken over hebben.”

Nina Slagt, docent Lichamelijke Opvoeding

 

Op de Marke kun je altijd bij iemand terecht. En als je wat meer moeite hebt om mee te komen, door welke problemen dan ook, is er altijd nog het expertisepunt.

 “Bij het expertisepunt staat de deur altijd open. Sommige leerlingen hebben moeite om mee te komen. Dan kan door stoornissen komen, ADHD of autisme bijvoorbeeld. Het kan ook zijn dat het thuis niet zo lekker gaat. Bij het expertisepunt nemen we leerlingen bij de hand. We zorgen dat ze zich beter gaan voelen.”

Waldo van Veen , docent Expertisepunt