open huis de marke

Op De Marke zie je je mentor sowieso 10 uur per week. We nemen samen de dag door en kijken of er nog bijzonderheden zijn.

“Als je nieuw bent op school is alles hartstikke spannend. Ik help leerlingen om wegwijs te worden op school. Daarnaast zorg ik dat ze ook van elkaar leren. Als mentor ben je eigenlijk een soort Moeder de Gans die ervoor zorgt dat alles goed loopt.”

Dominic van Hoof, mentor

Op De Marke hoef je nog niet meteen te kiezen. Weet je nog niet helemaal welk niveau bij je past of heb je nog wat tijd nodig om te groeien. Dan zit je bij ons op de goede middenweg.

“Veel leerlingen worden op soms op het ene niveau net niet genoeg uitgedaagd. En dan is brugperiode met een gemengde klas ideaal. Die duurt twee jaar. Je hebt dus ruim de tijd om te proberen of je kader kunt halen.”

Dominic van Hoof, mentor

Op De Marke krijg je vakken uit zeven beroepswerelden. Die werelden zijn levensecht. Dus als je leert koken, doe je dat niet voor je leraar, maar voor echte klanten.

 “De zeven beroepswerelden zijn niet toevallig gekozen. Die hebben we afgestemd op onze mooie stad. Zo ben je na je schooltijd perfect voorbereid op een leuke baan in Deventer. De lokale ondernemers ontvangen je met open armen.”

Klik hier voor uitleg over de beroepswerelden. Je kunt kiezen uit:

- Bouwen, Wonen en Interieur
- Dienstverlening en Producten
- Economie en Ondernemen
- Horeca, Bakkerij en Recreatie
- Mobiliteit en Transport
- Produceren, Installeren en Energie
- Zorg en Welzijn

 

 

Op de Marke loop je veel stage. Lijkt het je leuk om een keer mee te lopen op het werk van je ouders? Dan kijken we toch gewoon of dat kan.

 “Stages zijn belangrijk om leerlingen goed voor te bereiden op de toekomst. Daarom hebben we goede contacten met veel bedrijven in Deventer. We leren de leerlingen keuzes maken, verantwoordelijkheid nemen en zelfstandig worden.”

Harmen Blok, teamleider mavo

 

Op De Marke kun je gym kiezen als examenvak. Al is ‘gym’ niet het goede woord. Het heet LO2 en behalve sportactiviteiten, kijken we wat je nog meer kunt leren.

 “Natuurlijk gaan we bij LO2 ook sporten. Maar het is veel meer dan dat. We gebruiken de sportactiviteiten voor je persoonlijke ontwikkeling. Zo mag je ook zelf een gymles geven. Voor een groep staan, leidinggeven, organiseren, dat is hartstikke leerzaam.”

Ewout de Keyzer, docent LO2

Op De Marke kun je op de mavo examen doen in tekenen, handvaardigheid, muziek of sport. En dat kan lang niet op alle mavo’s.

 “Bij het vak tekenen gaan we ook echt de straat op. Zoals bij het project ‘Streetart’. Leerlingen mogen lege muren in de stad uitzoeken en maken daar een ontwerp voor. Een deel komt zelfs in de schouwburg te hangen.”

Dyonne Schrijer, docent tekenen

Op De Marke vinden we dat je ook iets van de wereld moet zien. Daarom blijven we niet alleen op school, maar maken we ook mooie reizen.

Het is prachtig om leerlingen zelf te laten ervaren hoe het is om te wintersporten. Daarom bieden we dagreizen aan waarbij we alles regelen. Vervoer, spullen, lunch. Het is een onvergetelijke ervaring waar leerlingen het nog weken over hebben.”

Nina Slagt, docent Lichamelijke Opvoeding

 

Op de Marke kun je altijd bij iemand terecht. En als je wat meer moeite hebt om mee te komen, door welke problemen dan ook, is er altijd nog het expertisepunt.

 “Bij het expertisepunt staat de deur altijd open. Sommige leerlingen hebben moeite om mee te komen. Dan kan door stoornissen komen, ADHD of autisme bijvoorbeeld. Het kan ook zijn dat het thuis niet zo lekker gaat. Bij het expertisepunt nemen we leerlingen bij de hand. We zorgen dat ze zich beter gaan voelen.”

Waldo van Veen , docent Expertisepunt